فلسفه مخفی بودن زمان مرگ
گزیده بیانات حجت الاسلام و المسلمین سید حسن علوی
معادشناسی- جلسه دهم
تمام افعال خداوند از روی حکمت است و طبق مصالح مخلوقات است. لطف خداوند به بندگانش سبب این بوده که زمان مرگ آنها مخفی باشد.
امام صادق(ع) در حدیثی درباره علت عدم آگاهی مردم از زمان مرگ میفرمایند: «اگر انسان به عمر کوتاهش پی ببرد، هیچ لذتی نمیبرد و با علم به مرگ و انتظار آن، زندگی برای او گوارا و شیرین نمیشود. و اگر به طول عمر خود پی ببرد، در دریای لذات و معاصی غرق می گردد. او به این امید که در پایان عمر توبه خواهد کرد همواره در راه رسیدن به لذات میکوشد. پس بهترین چیز همان است که زمان مرگ و مدت عمر پوشیده بماند.»
فلسفه مخفی بودن مرگ این است که انسان در تمام طول عمر خود منتظر مرگ باشد، عمل صالح انجام دهد و به خود جرأت گناه کردن ندهد. شیطان انسان را از مرگ غافل میکند، این غفلت از مرگ، به ضرر انسان است و باعث میشود انسان خود را آماده مرگ نکند.
نزدیکی مرگ
امیر المومنین(ع) میفرمایند: «اِسْتَعِدُّوا لِلْمَوْتِ فَقَدْ اَظَلَّکُمْ»
آماده مرگ باشيد چرا که بر شما سايه افکنده است.
:سایه افکندن یعنی اینکه مرگ بر شما احاطه دارد و بالای سرتان ایستاده و تمام مقدمات لازم برای رسیدن به آن آماده است. تنها غفلت باعث میشود نزدیک بودن آن را حس نکنیم. اگر کسی فهمید که مرگ نزدیک است و فرصت کمی دارد، کارهای اضافه نمیکند.
پیغمبر(ص) میفرمایند: «الدنيا ساعةٌ فاجعَلوها طاعةً»
دنيا ساعتى بيش نيست، پس آن را در طاعت خدا بگذرانيد.
هرکسی زندگانی دنیا را کوتاه و آخرت را طولانی ببیند، به قله عبادت خواهد رسید. تنها راه احیاء فرصتها، نزدیک دیدن مرگ است. مرگ یک سفر و امر بسیار بزرگ است، هر چه قدر هم که فرصت برای تدارک آن باشد، با توجه به عظمت آن کم است.